BETRAKTELSER KRING FLYTT

Det här med att flytta från huvudstaden till bygden, har visat sig vara mer komplext än jag tänkt mig. Jag har kommit fram till att det egentligen inte finns någonting jag saknar med Helsingfors. Mitt Helsingfors som jag kände det hade liksom dött ut. Mina vänner i samma ålder hade gift sig, fått barn och skapat sig en ny vardag. Min rumskompis som då kanske var mig närmast flyttade som många andra av mina vänner till Stockholm. Länge funderade jag över att själv ta mitt pick och pack och åka utomlands. Man liksom hörde det där "lev livet" "det här är din chans" "du har inget som håller dig tillbaka" i bakhuvudet, men samtidigt hittade jag inte den där genuina drivkraften till att göra det. Jag kom inte fram till något ställe i världen där jag hellre skulle bo och jobba än i Finland. Men i Helsingfors fanns bara minnen, inga framtidsbilder.

Allt jag gör nuförtiden utgår ganska långt från mitt jobb. Där ligger mitt prio och ibland känns det som det enda jag har. Jag känner att jag vill skapa något, göra något av mig själv och bygga en grund att stå på. Jag använde nog ganska många år till att studera, fundera och testa olika saker men nu i den här åldern +30 så tänker jag att man borde på något sätt göra något av allt det man lärt sig. Det är ju inte så att jag egentligen yrat ett dugg men det känns så då man gjort en massa snabba beslut utan att tänka på de ekonomiska konsekvenserna. I bland funderar jag om inte min tidigare inställning i princip var bättre. Men jag vill mer.

Det här med ekonomi kan jag känna är en av de tyngsta och svartaste stenar att bära på när man är "vuxen". Speciellt när man lever ensam, är egenföretagare och all inkomst är upp till dig själv. När det går bra är det en enorm frihet, men mellan varven är det också så att man inte vågar tänka på morgondagen. Man bara intalar sig själv att allt ordnar sig, och försöker att fokusera på annat samtidigt som man går vidare steg för steg.

Så ni kan förstå att det är väldigt svårt att svara på frågan "nå hur trivs du?" eller "hur går det?". Jag har fortfarande inte hunnit landa, inte hunnit tänka ut vad nästa steg egentligen är. Som jag kanske sagt tidigare var flytten från Helsingfors mer en pareringsrörelse åt sidan än ett medvetet val framåt. Så vad är nästa steg? Under tiden jag funderar på det försöker jag njuta så mycket jag kan av allt som bygden har att erbjuda; doften av liljekonvaljerna, sötman i den färska rabarbersaften, värmen av sommarens första solstrålar för att inte glömma sången som näktergalen bjuder på utanför mitt fönster. Banalt kanske, men det hjälper.

01.06.2015 kl. 12:01

NO FILTER

Så var det plötsligt här, sommaren och färgerna som man saknat hela den gråa vintern. 

När man på morgonen öppnar fönstret och värmen slår emot en,  när hör bina surra och fåglarna kvittra, då vet man att det är sommar. 

Sen tog jag vrålåket och körde ner Ekenäs för att gå långs med bryggan till ett möte.

En kväll passade jag också på att hälsa på hos Anderssons på Café Gamla Stan för att äta en bit paj och en bit jordgubbstårta. De hade fått tillökning i familjen med en liten burrig Goldenretriver valp som heter Lovi. Fick mig att minnas dagen när min syster skaffade deras Goldis Elvis. Jag gick upp för trapporna från källaren när en liten isbjörn springer emot mig med öppen blick och hoppar upp i famnen på mig. Det var kärlek vid första ögonkastet :)

Gick genom gamla stan och fortsatte att beundra de där färgerna, något jag märker att jag kommenterar ofta nuförtiden. Är till motsats från dessa bilder väldigt facinerad av ljusa beiga och bruna toner av någon konstig anledning. Eller alternativt en svag svag grön. Men mer om det i nästa inlägg!

01.06.2015 kl. 11:47

EN AVSTICKARE FRÅN VARDAGEN.

Det blev ett spänningsdrama utan like när jag kvällen innan insåg att mitt pass gått ut några dagar tidigare. Polisen hade stängt och informationen på den allvetande google var knapp. Jag bestämde mig för att åka till Polisen innan de öppnar och köa utanför. Jag anlände hos flygpolisen 20 minuter före öppning och köade tillsammans med tre andra ödesvänner. Som tur öppnade de lite tidigare denna morgon, och jag fick gå förbi två i kön för att hinna till flyget. Turen i oturen var att jag var på väg till ett land som godkänner ett temporärt pass, så efter en snabb fotografering fick jag detta i min hand. Ack den lättnaden. 

Framme i Split sken solen från en klarblå himmel. Vi gick genom gamla stan, åt en grillad fisk vid torget och fortsatte sedan resan med katamaranen mot övärlden.

Många timmar senare var vi äntligen framme på Korcula. En ö ute i det Adriatiska havet. Där välkomnades vi av vår familjebekant Vanda som hade fixat husrum åt mig. 

Korcula är ett litet ställe med mycket seglande turister. Nu under låg säsong slapp vi som tur sommarrusningen. Här i tornet i ingången till gamla stan träffade min pappa Vanda och Marin, två lokala musiker för första gången några år sedan.

Och fortfarande i dag spelade de här i tornet, som förövrigt har en helt fantastisk akustik.

Första dagarna var det lite mulet och blåsigt men de passade oss bleka nordbor väl.

Sen vände vinden och sommaren kom med storm steg. Mot slutet av veckan var vi uppe i kring 30 grader.

En dag tog Vanda oss till sin trollskog där hon bl.a. spelat in sin senaste singel "I'll die".

Sen blev det musiklunch hos Marin och Vanda och hennes familj. Jag sjöng några låtar tillsammans med Marin som är en helt fantastisk gitarrist och nuförtiden min musik coach haha. Han menade nämligen att jag nu måste börja träna gitarr och sång varje dag och att jag måste skicka ljudklipp så att han kan höra :D Ett klipp är redan sänt :)

Sen fick jag smaka på färska citroner från träden. Ahh alltså herrejess jag skulle vilja ha ett citronträd!

Senast jag var i Kroatien åkte vi upp till Bosnien och filmade en dokumentär med den här kvinnan. Nu 6 år senare råkade vi av en slump träffas nere i Kroatien igen. Så himla kul! Mycket har hänt sedan vi sågs senast bl.a. har hon fått barn och jag blivit egenföretagare.

Och här står han Kapten Oliver och inspekterar solnedgången.

En morgon styde vi färjan mot Ston i gassande sol för att få tag på de berömda musslorna!

SLurP!

Och så ett dopp i det blå!

Och sen en sista kväll med Vanda och Marin på Servantes innan hemfärd.

Som tur börjar det bli varmt här hemma också så det känns skönt att vara tillbaka.

Bara att kavla upp ärmarna och börja jobba då igen.

 

 

 

 

25.05.2015 kl. 16:47

MAJ

Vad är ditt mål under maj månad?

Slutföra gamla projekt och starta nya. Sjunga mera och njuta av solen på en ö i den adriatiska havet.

Vad kommer du vara beroende av?

Beroende är ett starkt ord men kaffe och bil är ganska högt på listan.

Vad står det i ditt första inkomna sms för maj månad?

Att min syster åkte på roadtrip med hennes bästa vän och att jag inte hann med.

Hur ser en typisk maj-morgon ut för dig?

Jag vaknar lite snuvig och yr, och undrar varför nattsömnen blev så kort igen. Sen tittar jag ut och inser att solen skiner så starkt att inspirationen nog kommer att infinna sig direkt efter morgonkaffet. 

Kommer något hända denna månad som aldrig hänt tidigare?

Jo många saker! Men det tycker jag händer varje månad i mitt liv?! Speciellt taggad är jag för alla nya människor jag får träffa, nya idéer jag får skapa och för den stundande resan som är ett välkommet inslag i min annars arbetsfyllda vardag.

Vilka låtar finns på din spellista för maj?

Mycket akustiskt. Mest kör jag Favourite Coffehouse playlisten på Spotify! Testa den!

Är det något du vill ha mindre av denna månad som du hade för mycket av förra månaden?

Onödiga grubblerier. Ett återkommande tröstlöst problem.

Är det något du vill ha mer av denna månad som du hade för lite av förra månaden?

Träning! Jag började komma upp till en väldigt bra nivå av mängd träning i April men sen blev jag sjuk och nu vill jag ha mer!

Smider du redan planer inför sommaren?

Ja, jag ska segla ett trubadurskepp från Porkala till Skåldö! Sen ska jag hänga i min hängmatta på torpet, basta och simma ute på Högsåra och kanske åka på diverse roadtrips.

Bästa drycken i maj!

Annas rabarber-ingefära-dricka! jösses den var god!

Vad är det finaste någon sagt åt dig hittills under månaden?

Oj, kanske att jag är söt när jag är arg. Det är fint tycker jag :D

Vad hoppas du att någon ännu kommer att hinna säga åt dig innan månaden är slut?

"Skicka en saftig faktura på det!" ...Företagarn i mig kom fram haha :)

13.05.2015 kl. 18:02

Drop-in examensfotografering på Spinneriet.

På tal om verksamhet på vårt kollektiv Spinneriet ordnar våra eminenta inhouse fotografer en drop-in examensfotografering den 28.5! Adressen är Formansallén 2, Ekenäs. 2:a våningen! Välkomna!

13.05.2015 kl. 17:50

NYA TAG OCH FÖDELSEDAG

Hej arma blogg! Du har varit ett litet bortglömt kapitel i mitt liv, men genom nya projekt och sann inspiration vill jag ge dig en ny chans!

Som ni kanske märker har det hänt en hel del sedan denna blogg startade. Kvinnan i bild är full av häpnad. Det senaste är ju flytten till ack så stämningsfulla västnyland och var dag känns flytten bara bättre och bättre. Känns som att tankarna får flyga fritt och högt igen, och det är något av det allra viktigaste för mig. I framtiden hoppas jag förutom att jag själv gör kreativa projekt att jag på något sätt kan hjälpa andra hitta sin kreativitet och inspiration. Det är något som jag hoppas att vårt nya projekt och arbetsrum Spinneriet kan medföra. I sommar testar vi våra idéer och i höst blir det sann invigning och bulleråbång!

På tal om inspiration har musiken kommit tillbaka i mitt liv och i lördags hade Vinylerna (de unga visvännerna i Helsingfors) en gemensam vårkonsert som var bland det mest stämningsfulla vi gjort hittills. Eftersom alla i vår stampublik inte kunde närvara så planerar vi på en konsert i samma anda i slutet av sommaren. Då måste ni passa på och dyka upp! Jag lovar, det är värt det! Dessutom hade jag äran att i veckan få testa Svenska Teaterns musikstudio för en inspelningssession till ett hemligt projekt. Så kul att vara tillbaka i en studio efter en lång paus!

Före vappen var jag också och synade mitt sommartorp. Jag har inte glömt bort det jag lovar! Efter lite krattning och plantering funderade jag på att sommarens projekt kunde vara att hitta en ny BLÅ dörr och bygga ett litet vackert tak över trappan. Den ser ju så sorgsen ut stackars torpet med den tunga ståldörren. Så tipsa mig gärna om ni vet någon som har en extra gammal dörr från 40-talet ish med ett litet fönster!

Sen gick jag ju och blev ett år äldre här nyligen. Då tyckte jag det var passande att lägga en hel förmögenhet på tjugo rosa rosor. För det tyckte jag att jag var värd.

Samma dag fick jag även behov av att möblera om lite så nu står det turkosa bordet vid favoritfönstret. Sen passade jag på att slänga i hop en spontanmiddag till mig och en av mina bästa vänner. Sällan har kött, ost och bröd varit så gott! Här avslutar jag detta fiilisinlägg och meddelar att ni kan hitta mig på en ö i det Adriatiska havet den närmaste framtiden. Men misströsta icke, jag är snart tillbaka!

13.05.2015 kl. 17:09

ETT BILDREGN FRÅN RASEBORG.

 

08.05.2015 kl. 14:55

SVETT OCH FLUNSSA.

Så här passligt till våren blev jag förstås flunssig. Mina hurtiga 2 månader av träning har fått ett bakslag, men som fågel Fenix kommer jag snart att stiga från askan. Anywho. Flunssa betyder också att man har tid att kolla på webb-tv! Så här är mitt hetaste tips! Svett och etikett på SVT play! Väldigt inspirerande! Jag har redan bestämt att jag ska lära mig att surfa :)

 

05.05.2015 kl. 13:43

SNART ÄR SOMMAREN HÄR.

 

22.04.2015 kl. 21:07

Älska måndag.

Alltså lyckan. När man efter en helg full av hård träning och näringsrik ekologisk vegetarisk mat återvänder till ett fantastiskt ljust kontor med en vacker kopp kaffe och lite fiilismusik i högtalarna. Den lyckan är total. 

20.04.2015 kl. 12:08

Företagarn.

Det rullar på vettni. Företagarn är nöjd med årets åstadkommanden så här långt. 

Foto: Karkki

15.04.2015 kl. 00:14

Detta hände.

Jag satt mig i en bil som förde mig långt norr ut...

...några andra kula typer joinade och höll bakbänken vaken.

Efter en låååång resa var man minst sagt euforisk när vi anläde till stugan i Kuusamo. De visuella attributen i bilden fick mig att fantisera att jag var i någon amerikansk lodge horror film....eller typ Fargo, fast jag inte sett den :)

Efter bilresan tog vi tag i projektet "hitta-jacuzzin". Det tog minst en timme att jobba fram den under snöhögen...men vi lyckades!

Dagen efter hittade jag mig i Rukas backar efter en paus på 7 år!! Shit vart har tiden tagit vägen. Jag var full av skräckblandad förtjustning! Och det var ju skit kul, ända tills mina ben darrade av mjölksyra.

Sen tog vi påskmiddag på Royal Ruka och snackade singelhistorier! Så sjukt kul att hänga med ett gäng singeltjejer då man oftast i denna ålder hänger med par. Inget fel med par, men skit kul med singla vänner också.

Och visst blev det en hel del jacuzzi bad!

Och fest förstås på lokala Zone! :D Här spelar Dingo Levoton tuhkimo, så nu har man upplevt det.

Och sen när vi skulle återvända hem så började solen skina!

Och fire & ice gänget gjorde ett sista glädjeskutt!

13.04.2015 kl. 15:00

Musikinspiration av Eliot

Alltså Eliot Sumner. Hon stod först i kön när coolhetspoängen delades ut. Lyssnade på henne lite grann under I blame coco tiderna och var redan då facinerad av denna karaktär. Så intressant och fängslande på något sätt, en stjärna sedan födseln och en grymt bra musiker. Blir så sjukt inspirerad och får lust att göra musik själv.

Det svåra med musik för mig tror jag är att man inte har satt tillräckligt många timmar på att lära sig spela och sjunga, så i stället för musiknjutning så blir det bara frustration när det inte låter så bra som man hör det i sitt huvud. Och så vet man liksom inte var man ska börja heller. Man borde ha en massa tid att sätta sig in i saker, köpa lite instrument och utrustning...och lära sig att spela in saker och testa olika sound. Jag får magsår bara jag tänker på det. Samtidigt är man företagare och måste satsa alla vakna timmar på att få sin inkomst. Så hur skall man göra liksom? Har någon bra tips?

30.03.2015 kl. 11:27

Snabb sväng hemma.

Solen har börjat visa sig här ute i bygden. Jag har dock inte hunnit hänga här så mycket för staden och arbetet där har varit på prio ett denna vecka. Men plötsligt känner jag hur inredningsinspirationen börjar kicka in igen. Om man kanske endå borde ta och måla om sovrummet och badrummet. Och sen tänker jag på att bygga en klädställning på ena väggen. Sen är det snart torptiden igen. Ser så mycket fram emot att dricka kaffe i hängmattan och rensa i grönsakslandet. Det är sysslor som gör mig sådär riktigt zen. Dit har inga orosmoln ännu hittat och så hoppas jag att det kommer att förbli. Det om det. Imorgon är det back to work som gäller.

 

22.03.2015 kl. 12:00

Att göra det man är till för.

I bland känns det som att ingenting händer. Ett grått moln bara hänger över en och man får ingenting gjort. Borde, borde, borde ekar i ens huvud men inget händer. Sen hittar man en trådstump någonstans, och nyfikenheten tar över. Vart leder den? Vad hittar jag i ändan av den? Då spelar inte dagar, tid på dygnet eller hunger någon roll. Då börjar jag dra i tråden och nysta upp mysteriet. Sen har jag suttit där, i ett flow i 5 timmar i streck och skrivit, klippt eller layoutat något. Då känns det som att jag har hamnat rätt. Att jag gör det som jag är till för här i världen.
15.03.2015 kl. 14:54

 

 
Kontakta mig via
julia (at) dokista.fi

 


 

 

Senaste kommentarer