Alla dessa gråa nyanser.

Jag håller på att bli riktigt trött på det här vädret. Hur skall man kunna hålla humöret uppe när det är vått, kallt och varmt om vartannat och bara grått hela tiden? 

Don't take me wrong jag trivs här på landet, men jag trivs inte med att naturen skall visa sin allra fulaste sida just då man skall lära känna platsen och liksom anspassa sig till det nya livet. För även om det har hänt en massa super kul saker detta år, så känns det i bland lite snurrigt. Man vet inte vad som är upp eller ned. Man hinner inte anpassa sig. Det gör att man ibland blir väldigt trött och disträ. 

Mitt nya kontor och vårt kreativa kollektiv i Ekenäs dök upp från blotta intet. Och nu en månad senare är vi åtta kreativa typer som jobbar här och det finns en massa potential till allt möjligt. Också det skulle man behöva lite krafter till, vilket det här vädret inte bidrar med.

För en dryg vecka sen anlände mitt spontanköpta piano. Sju sjösjuka sjömän bar upp det för mina trappor och de var så där måttligt glada :) Men nu är det här. Ett hem är inte ett hem utan ett piano tänker jag, så nu var det hög tid att köpa ett. Det påminner mig också om årets nyårslöfte...dedär med mera musik. Energi. Måste hitta. Energi.

Sist men inte minst har vi hittat en ny växel på Dokista sedan fotografen Laura blev en del av baletten. Vi jobbar vidare på projekt och känner mig genuint väldigt inspirerad av detta samarbete. Här finns mer att hitta i horisonten känner jag och även detta kräver...ja ni förstår.

 

07.03.2015 kl. 14:11

En liten rundtur i det nya hemmet.

Välkommen!

15.01.2015 kl. 13:14

Det som gör mig glad i dag...

  • den snälla bankkvinnan som hälsade mig välkommen till orten
  • en hjälpsam kvinna vid telefonbutiken som i princip hjälpte mig att köpa tjänster från ett helt annat företag
  • jo, jag beställde en ny telefon i dag!!
  • hyresvärden har fixat nya golv! (och det blev ju hundra gånger bättre än vad jag hade förväntat mig)
  • ringde runt kunder och samarbetspartners under den långa bilfärden hem (många flugor på en smäll, I like!)
  • fick min TV och funka!
  • och jag har nya golv i köket och hallen! :)
  • för att inte tala om solen som tittade in genom fönstret i dag!

Det tar sig :)

14.01.2015 kl. 21:29

2014 – året som försvann

Jag vet inte riktigt vad som hände men ett år har åter passerat och det är dags för årsresumén!

Och i år är det till tonerna av Amason.

 

Året 2014 har nog präglats av två stora händelser. På våren blev jag egenföretagare och flyttade in i ett arbetsrum i Kamppen...

...och i april dök det upp ett övergivet torp ur blotta intet som krävde lite omsorg. Det är bra det där med att säga högt vad man drömmer om, för när man minst anar det så dyker det sen upp av sig själv. Officen hittade jag av en slump när jag minglade bland kollegor på ett event och torpet via en kompis som överhörde en annan kompis tala med ägaren av torpet.

Sen träffade jag min systers häst för första gången och fick riktig barndomsnostalgi.

I maj flyttade min gamla kämppis ut och en ny in, vilket också innebar en livsförändring. Redan då funderade jag på i fall jag borde flytta själv också, men tiden kändes inte ännu mogen.

I början på maj åkte jag i väg till London för att möta upp dessa typer. Vi gick på De la Souls keikka, synade vintage butiker, åt karibisk mat och drack förfriskande drycker. En inspirerande resa men i ett väldigt häktiskt skede i arbetslivet, så jag minns att det var lite svårt att landa och slappna av.

När sommaren kom började jag vistas allt mer på torpet. Tak och väggar målades, skåp rivdes och piffades upp...

...och det växte så det knakade i bersån.

Och se fyllde jag 31 förstås och bjöd på kaka och kaffe.

Sen fick jag ju faktiskt två nya goda vänner den här sommaren. En ko vid namn Julia och en smart och rolig kvinna vid namn Anna.

I juni blev det möhippa för min bästa vän i Bryssel med ett helt gäng kvinnor. Några varma, soliga dagar fyllda med champagne.

Sen åkte jag hem och samlade vuxen poäng med att köpa en bil.

En av sommarens stora höjdpunkter vad också bröllopet där två av mina bästa vänner fick varandra. Vackert, fint och magiskt. Och världens bästa fest.

I juli blev det lite semester och en del kaffepauser i hängmattan. I bland var jag rädd för att den där torpdrömmen bara var någon fix idé som sen i slutändan skulle smaka sand, men näe vettni, att hänga på sitt egna (okej hyrda, men typ egna)sommartorp är det bästa som finns. Och nu i detta vintermörker drömmer jag bara om att ligga där under trädet i hängmattan.

Sommaren var allt riktigt idyllisk i sina stunder. Kossor, ängar och varmt sjövatten.

Sen kom augusti och lite urbant häng på Flow. Det var chockartat att flytta tillbaka till staden efter sommaren på landet. Tappade lite bort mig och undrade varför jag igentligen bor i stan.

I augusti träffade jag också av en slump den här fantastiska kvinnan! Det visade sig att Laura och jag hade många gemensamma tankar och idéer och i september slängde vi ihop ett manus och åkte och filmade en kort dokumentär på gården där mitt torp finns. Det var bara ett veckoslut men det var så himla roligt och vilket fantastiskt samarbete!

Trots många försök att hålla mig i stan, drogs jag endå hela tiden ut till Pojo och i oktober jobbade jag en sväng med Anna igen och planerade Mörby gårds stand för slowfood festivalen i Fiskars. Och hör och häpna, vi vann pris för årets bästa stand!

I oktober forsatte vi också att filma yrkesfilmer. Denna gång på Brusaby där jag fick testa att mjölka kor för första gången i mitt liv. Jag var den bästa rookien hon hade haft, sa tjejen som jobbade där.

I november åkte jag äntligen till Wien för att hälsa på en gammal vän.

Det var också i Wien jag så gott som bestämde mig för att flytta. Och när jag kom hem tog det inte mer än två dagar tills jag hittade min nya trähuslägenhet. Så här ser det ut...2 rum och kök i övre våningn för mig och ingen annan.

Så här tänkte jag 2013:

År 2014 kommer bli sjukt spännande tror jag. Karriärmässigt hoppas jag på att hitta en huvudgrej som jag får koncentrera mig på. Att verkligen komma åt att fördjupa mig i något som också är en långsiktig lösning. Sen hoppas jag på att kunna organisera mitt liv på ett bättre sätt när jag vet hur jag ska jobba. Jag önskar att jag hittar ett boendearrangemang som motsvarar mina behov bättre. I sommar önskar jag mig några veckor semester på stugan och mot slutåret en resa av något slag. Jag hoppas också på att få spendera mera tid med mina bästa vänner runt om i världen. Men i det stora hela är det alltså ett jobb och en fungerande vardag som står högst på listan. Då löser nog sig allt det andra också tror jag. Det borde ju inte vara hopplöst skulle man tycka? Och lite dans skulle vara bra att få in på något hörn.

Javisst kan man säga att året har varit spännande. Karriärsmässigt har jag gjort en hel del känns det som, och jag har efter de här året fått en ganska klar idé om vad jag vill göra. Som jag jobbar nu känns bra, rätt och mångsidigt, så nu kör jag såhär en tid framöver. Så jobbet har tagit mycket tid, men det väljer jag att inte snacka om så mycket, för den här bloggen är till för fritid och inte jobb. Det där med att organisera det övriga livet har ju sen tagit lite tid. Det är först nu när jobbet börjar hitta sina rutiner som jag har vågat göra beslut. Men jo, flytten är ju på tapeten och i och med det kommer jag nog att hitta den där ordningen jag har saknar i flera år. Njuta av sommar och vänner kring världen har jag också hunnit med så check på dem. Så igen ett år som gick ganska långt som jag hoppats på, och på många sätt blev det tusen gånger bättre än jag tänkt mig.

Så vad önskar jag mig av 2015?

Jag önskar mig en känsla av att jag har hittat hem lite grann. Jag önskar lite ordning och reda och mys på fredag haha :) Jag önskar mig bra projekt och att företaget rullar på. Jag önskar att hitta nya möjligheter och vänner på min nya hemort och kanske t.o.m. lite kärlek om det vill sig. Sen skall det bli en kortfilmspremiär och efter det börjar arbetet på en ny längre dokumentär. Sen vill jag hälsa på vänner ute i världen igen, det vill jag göra varje år hedanefter. Men mest av allt skall 2015 bli musikens år! Jag hoppas på sånglektioner och mycket träning, körsång, nya låtar, nya producentkontakter, nya inspelningar, keikkor och hela baletten. Allt kanske inte händer 2015, men det är nu det börjar!

 

22.12.2014 kl. 16:33

Hår idéer? Anyone?

Lagom till det nya året har jag bokat en frissa tid till min vakiofrissa. Jag vet inte riktigt åt vilket håll jag skall gå i hårväg...vet dock att den här färgningen är kanske min all time favvo.

Tyvärr är det jäkla jobbigt att ha blonderat hår. Du måste orka använda special hårprodukter hela tiden för att det inte skall bli trassligt och sen den lätt färger åt sig, så då jag var och simmade blev ju mitt hår grönt. 

Jag överväger att köra något lite kortare eller något mycket mörkare...äää har ni idéer?

12.12.2014 kl. 14:33

Jul?

Det känns nog inte riktigt som julen är påväg. På grund av flytten känns det nästan onödigt att julpynta också. I stället borde jag söka fram flyttlådor och lägga ner allt skräp i dem. 2015 kommer att bli ett intressant år. Jag kommer att börja om från början och bygga upp ett nytt liv på en ny ort. Jag ser fram emot det, samtidigt som jag blir trött av bara tanken att måsta släpa alla mina saker och möbler någonstans. Man måste bara orka lite till så kommer nog flowet sen igen.

30.11.2014 kl. 13:45

Vill du sluta röka?

Hej söker personer som vill sluta röka före jul till en ny webbserie som görs i samband med en marknadsföringskampanj. Söker personer som talar finska och är mellan 25-60 år. I fall du vill sluta röka och är intresserad av att delta i projektet kontakta mig på julia(at)rdnk.fi så fort som möjligt. Testintervjuerna för eventuella medverkande görs redan denna vecka (vecka 48). Som stöd får du en coach som hjälper dig på vägen. 
24.11.2014 kl. 12:09

Nya vyer.

Det är dags att vända blad och syna nya horisonter. Att byta ut en välbekant vy mot en hemtrevlig men helt ny. Att hitta ett nytt sätt att vara,  en plats dit man vill komma och fara. Länge har jag grubblat över vad som vore bäst, och nu när allt löst sig så känns det som en fest. Så hejdå Drumsö och dina småa vrån, nu åker jag västerut, till ett gult trähus nära ån!

17.11.2014 kl. 15:30

A random set of pictures from Vienna.

Hej,

I helgen tog jag tag i en sak jag drömt om länge...

...att åka till Wien och träffa denna vackra kvinna och hennes lilla troll.

Vi gick runt stan och testade en av Annas favoriträtter. Man kan säga att det var som en japansk chili con carne med majonäs. Sjukligt gott, verkligen! Dessutom hade de en humoristisk personal som kallade den förra gången funna hårstrået i maten för "oh the hairgate, I remember, we're really sorry for that, do you want a chocolate cake?" :)

Det var en ganska lugn och skön stämning i Wien. Och i bland är det väldigt terapeutiskt att gå omkring själv och blicka över vyer.

Hästarna vid kyrkan såg minst sagt uttråkade ut. Stackrarna. Det kan nog inte vara ett så kul jobb.

Efter födelsedagskalas och klubbliv (fy man får ännu röka på barerna i Wien, det känns så vidrigt nu när man inte mera är van vid det i Finland) så måste jag förstås testa nattmaten. Den klassiska nattmaten består tydligen av ostkorv, bröd och lokalbryggd öl. Och herrejess det var gott! Sen diskuterade vid europas politiska situation med denna fina tjej Alena som jobbar med kommunikation för startups i Wien. Hon kan också typ 50 språk visade det sig bland annat svenska :)

Praterstrabe är oändlig och fin.

Det fanns så fina detaljer i detta hem. Vill absolut ha en sådan lampa.

Det jag inte visste är att det finns en butik/kafe/museum i Wien som köpte upp Polaroid fabriken. Så här på Supersense bestämde jag mig för att investera i en Polaroid kamera. Här kan man också spela in 90 sekunder på vinylskiva, göra flaskpost och fota stora porträtt med en gigantisk lådkamera. Ett fruktansvärt facinerande ställe på alla sätt.

Detta saknar jag i Finland. Matbutiker med färska ekologiska råvaror i lösvikt. Inga platskassar inga paket, bara att lägga ner i din egna väska och hälla upp matoljan i din egna flaska. Dessutom fanns det ett kafe och man ville stanna längre.

Det är ju bara så sjukt kul att fota med Polaroid. Min nya hobby. Dyrt jo tack, men då får man tänka på vilka bilder man tar.

Tände också ett ljus för mina mor och farföräldrar på andra sidan...

...och blickade över Wien från designhotellets restaurang.

Men sen var det dags att åka tillbaka hem till livets karusell.

Tack Wien, du var fin. Vi ses igen!

 

12.11.2014 kl. 13:26

Bajs.

Hej bortglömda blogg. Så här är det. Den här hösten är riktigt rutten. Alla idylliska landskap, hängmattsstunder och blommor från sommaren har ruttnat omkring mig och jag står med det midjehöga bajset. Ja, jag stod dessutom bokstavligen i bajset när jag här om veckan filmade mjölkkossor på Brusaby.

Jag brukar vara ganska bra på survival mode i fall det är ett eller två livsområden som behöver storstädning. Även om jag är rädd för förändringar, precis som de flesta, så ser jag endå förändring som något väldigt positivt. Men så här ruttet och råddigt har det nog inte varit på länge. Nu är det inte bara en eller två vrår som behöver min fulla koncentration, det är allt på en gång, och då blir det lätt övermäktigt.

Men i slutet av det här året hoppas jag på att kunna göra en dunderlista på årets alla förändringar och satsningar till er eftersom jag i allafall inte luggit på latsidan. Och man får ju hoppas att de föds något bra ur detta. Som min vän sa till mig här om dagen "kommer allt skit på en gång så kommer nog allt det fina också på en gång sen". Amen.

25.10.2014 kl. 13:26

Bäst på webb-tv just nu.

1.Ginas värld (SVT flow)

2.Cirkus familj (Yle Arenan)

3.Landet brunsås (finns igen på SVT flow!)

4. Ett härligare liv (SVT Flow)

5. Sami Jaffa - Sound Tracker (YLE Areena)

08.10.2014 kl. 14:52

Slow food festival och dagsverket för en torpare.

Torparn har nu utfört sitt dagsverke och kan nu för en kort stund återses i stadslivet, för att igen i kväll åka på arbetsresa. Men här följer några bilder från helgen.

Förra veckan fick jag plötsligt ett akut behov av musslor och som tur har jag vänner som kan laga sånt. Själv har jag väl aldrig varit någon Harry Potter i köket, men med lite tur blir det nog oftast gott.

På torsdagen inledde jag dagsverket med att skriva mjölpåsar och fixa etiketter till pastan. Det är ganska skönt att i bland få göra något helt mekaniskt eftersom man mest jobbar kreativt alla dagar.

Arbetsledarn var glad som vanligt och var slående lik Nils Holgersson...

Eller va tycker ni?

Sen var det dags att kuska och bära ett antal kilo mjöl och kött till Slow Food Festivalen.

Här fixar vi sista grejerna inför lördagens öppning.

...och så här blev det. Ganska enkelt och stilrent och med rätt detaljer och belysning så blev det ganska bra. Till och med så bra att vårt stand utseddes till festivalens snyggaste(!) Så helt i onödan har vi inte bonat och fejat. Dessutom träffade jag också en annan bekant typ...

...Martha-informatörn själv med fiskhuvuden i högsta hugg! Sen var det dags för mig att ta mitt pick och pack och återvända till staden bara för att packa om och åka i väg mot Åbo och Viking Grace. Denna gång skall vi filma på bryggan, så det blir kul! Laters!

06.10.2014 kl. 13:09

Dagsverket för en torpare.

Sorry nu bara men just nu rör det sig endast gamla möbler, musslor i vitvin, Sommar med Ernst och pelargoner i mitt huvud. Och nästa helg blir det bara värre för då är det Slow food festival i Fiskars och jag tror jag ska göra lite dagsverke på gården tills det.

29.09.2014 kl. 14:57

Mera inredning.

Efter flere veckor av arbete och slit har jag äntligen fått lite egentid. Tid att ladda batterierna, fylla på inspirationskontot och göra något för sitt eget välmående. En sak jag alltid återkommer till är inredning, eftersom det är väldigt viktigt för mig hur ett utrymme känns och ser ut.

Ett utrymme måste vara inrett enligt det man vill göra i utrymmet och enligt vad man behöver just då. När jag har tappat lusten och kreativiteten så lägger jag till lite knäppa färgglada detaljer; när jag behöver lugna ner mig och bilda harmoni så tonar jag ner färgerna och gör det mjukt och skönt i säng och soffa; när jag behöver ramar och ordning lägger jag till fyrkantigt och svart. Och det är väl någonstans där jag är just nu. Jag jobbar fritt och kreativt och jag har knappt några ramar alls så därför behöver jag ordning och reda i mitt hem. Till skillnad från torpet där jag tänker karamell och galenskap så vill jag att mitt hem skall vara mer sofistikerat och uttänkt. Min inspiration för det hela kommer från denna bild:

...och så här ser det ut just nu men min ganska nya sänk. Önskar ännu att jag skulle kunna måla väggen grå för att verkligen få fram den varma glöden i det gamla träet, men vi får återkomma till det en annan gång.

Sen har jag bytt tillbaka det lilla blåa bordet för att få mera utrymme till annat.

Och stringhyllan bytte plats till den motsatta väggen där den nog alltid borde ha varit. Dessutom har jag märkt lådor och burkar med etiketter så att man lätt kan få en överblick på sina saker.

Gardiner har kommit upp och blommorna har fått nya krukor.

Ugglan fick ett nytt hem bland bladen och en gammal korg från pappas snickarbod blev en skattkista för det viktigaste filmerna jag gjort.

Och den här fina lampan har min vän fixat så nu funkar den hur bra som helst!

Det är som sagt bara en ganska väsentlig sak som gnager mig och det är den fula tapeten på väggarna. Det känns som ett väldigt jobbigt projekt att dra ner dem, även om jag kanske skulle få tillåtelse till det, men sen kom jag på att jag kanske bara kan måla på dem. Det skulle ju vara relativt enkelt och borde göra väggarna avsevärt mycket finare. Ska kolla upp det där så ska ni nog få se att väggarna också får sig ett lyft snart. Även om det är fint på torpet så är det ju endå här i stan jag är hela vintern, så man måste ju trivas här också.

Ja, och sen bokade jag tid till frissa, massör och flygbiljetter till Wien! Wohoo! Så nu känns allt så mycket roligare.

29.09.2014 kl. 12:57

Tur att det är fredag...

...för då kan man dra filten över huvudet och återkomma på måndag. Ajö.
26.09.2014 kl. 19:01

 

 
Kontakta mig via
julia (at) dokista.fi

 


 

 

Senaste kommentarer