Om eviga möbler och andra fynd.

Här om veckan fyndade jag hos mina föräldrars vänner/grannar. De hade ärvt ett hus fullt med saker och ville bli av med denna fina byrå som stått i källaren.

Förutom byrån (som jag förövrigt har haft på min önskelista länge) hittade jag också några kameror. Denna Canon EF nedan kanske rivstartar mitt fotointresse igen...ska i allafall bli riktigt kul att ladda in filmen och se vad man kan åstadkomma. 

Dessutom ska jag ännu hämta en soffa och ett gammalt linneskåp som jag länge drömt om. Sen känner jag att min samling med gamla möbler i helträ är ganska komplett med matbord, sänk, byrå, skåp, soffa, soffbord och diverse stolar. De är möbler som håller tiden och som är lätta att måla om och fixa i fall man behöver uppfräshning. Nu skulle jag bara behöva ett eget hem att lägga dem i :)

23.09.2014 kl. 11:11

Nya dokumentärfilmsprojekt.

Hälsningar från Pojos skogar! Äntligen har jag fått igång ett nytt dokumentärfilmsprojekt. Det känns som i går men det är faktiskt redan 4 år sen senast. Som jag saknat denna form av film. Har ju nämligen tagit en avstickare och gjort en fiktions kortfilm här i mellan men nu är jag tillbaka till rötterna och dokumentären.

Här ser du oss på vår första harjakt ever. Laura är för mig en helt ny bekantskap - en fantastisk fotograf som nu även erövrar mark inom rörlig bild. Vi insåg rätt snabbt att vi faktiskt tänker rätt lika och dessutom har vi ju gått i samma skola en gång i tiden. Nämligen på Biskops-Arnö i Sverige. Lauras blogg med lite till bilder hittar ni här!

Inspelningarna kändes så otroligt lyxiga med alla vackra vyer, färsk ekologisk mat och trevligt sällskap.

Här äter vi lunch på lördagen med gårdsägarn.

Sista bilderna filmas ungefär här. Det är söndag och jag passar på att ta en kohagsselfie.

Lördagskvällen spenderade vi uppe på berget men vy över Mörbyhavet. Det har hänt ganska ofta denna helg att jag stannat upp och tänkt "tänk att man får jobba med det här". Inte illa. Inte alls illa.

 

 

17.09.2014 kl. 17:52

Det går inte med ord att beskriva...

06.09.2014 kl. 19:17

Monday.

Monday at work is like the coolest thing evaah. Let's do this!

Hoppas ni får en fin vecka!

01.09.2014 kl. 10:45

Ge järnet!

Hej från officen! Har jobbat några riktigt intensiva timmar i dag så nu kompenserar jag med ett snabbt blogginlägg. I dag är en speciell dag. Det känns som att sommarn är slut och hösten tog vid. Just i dag. Ni vet den där känslan då man var liten och skulle börja på ny årskurs efter sommaren. Man var lite ledsen över att sommaren var slut men samtidigt förväntansfull inför den nya terminen. Jag har gjort mig av med gammalt bagage och det är inte alltid lätt eller kul för den delen, men shit happens and then you move on. Så nu skall jag satsa allt på mina pågående och nya projekt och ge järnet! Hoppla!

28.08.2014 kl. 15:00

Tankar kring finlandssvensk TV.

I början på veckan hälsade jag på i Efter Nio studion på georgsgatan för att ta en titt på YLE Fems kommande program i höst.

Frukostmingel på G16.

Jag måste faktiskt säga att jag sällan varit så förväntansfull inför program på YLE Fem. Men här är nu några som man måste hålla utkik för.

Programledarens hela familj medverkar i serien.

Cirkus familj. Verkar ju sjukt intressant. Jag har ju inte barn, eller någon familj på det sättet men ingenting är ju mer intressant än familjekonstallationer och parförhållanden. Dessutom lär varje avsnitt ha någon övning eller ge någonslags verktyg till att klara av cirkusen och det tror jag är väldigt välkommet. Jag är en sucker för psykologiprogram, som den där serien på SVT "hos parterapeuten" eller vad den hette. Den var ju sjukt spännande. Jag hoppas att Cirkus familj kan ge något liknande. Något mer än bara det läckra visuella. Har förövrigt funderat mycket på det här med det traditionella parförhållandet...tänk om man kunde tänka om där på något sätt? Det som kickade i gång mina tankar rejält var den här dokumentärserien som jag också varmt rekommenderar. Jäääätte intressant!

Tom Nylund på Kebnekaise(?)

Sen kan man ju inte låta bli att bli lite impad av den här kommande äventyrsserien Kallt & Vått. Min vän Johannes har åkt runt i Finland, Norge, Island och Grönland för filma Tom Nylund frysa. Och med tanke på bilden ovan så verkar det som att det lyckades :) Ser sjukt mycket fram emot detta...och man blir ju själv sugen på att resa. T.ex. har jag länge tänkt på att åka till Svalbard. 

All in all verkar det ju som att det hänt något uppsving i programkatalogen. Har sett många snygga program på YLE Fem nu och det har vi väntat på! Jag tror att vi nu har möjlighet av att njuta av det goda som kom ut av den nya YLE finansieringsmodellen. Det har bildats många små produktionsbolag som är hungriga att göra saker snyggare och bättre än förr. Och även om det i bland känns som att det finns för många aktörer inom branschen så kanske det också bidrar till att skapa konkurrans som höjer kvaliteten på programmen. Och det är mer än välkommet.

Den nya köksstudion för Efter Nio.

Även om det finns många visuellt fräsha program så tycker jag att det varit svårt att hitta program som verkligen har ett djup och som väcker känslor, tankar och bidrar till en utveckling. Även när jag nu själv söker huvudpersoner till en tv-serie för så inser jag hur svårt det är att hitta bra karaktärer och konflikter i svenskfinland. I det flesta fall lever vi finlandssvenskar bomull. Vi har det lite för bra ibland om man jämför med andra länder och världsdelar. Och finns det en känslosam, spännande eller udda historia så vill man inte berätta det i tv. Jag upplever i allafall att vi ofta är väldigt försiktiga, vilket är ganska logiskt. Vi är en minoritet och har ett nätverk som vi vill värna om i gott och ont. Knepigt det där. 

Själv kan jag nog sakna den där kontakten till livet och döden eller det absolut viktiga. Det är så lätt att man tappar bort sig i tyll och gardin, löner och räkningar, borden och måsten. Därför gör jag dokumentärfilm och nu dokumentär TV. För att vara i kontakt med livet.

Men för att återkoppla till YLE Fem är det ett programkoncept jag ännu saknar och det är ett musik/livstilsprogram som kombinerar spännande människor, diskussioner om livet, musikaliska möten och vacker estetik. Vink vink!

23.08.2014 kl. 11:18

Utveckling och fortbildning.

Utveckling är ett nyckelord för mig. Det betyder inte att allt måste ske nu och genast utan att man med små steg tar sig vidare hela tiden. I bland märker man att det som man trodde att skulle ta så himla länge att förverkliga i själva verket redan är gjort, över och i det förflutna. Och då måste man hitta något nytt. En ny krok att hänga upp, en inspirationskälla. För tittar jag bara ner i tangetbordet och jobbar på, som man i bland måste när det är mycket, så tappar jag snabbt glöden. Jag måste alltid ha tid att skapa nya visioner och idéer. Såna som känns i hela kroppen, som ger mig energi och ofattbart mycket mod och envishet. Just nu känns det som jag landat i staden igen. Slutför gamla projekt och börjar så frön för nya spännande samarbeten och projekt. Förutom att utveckla mitt företag vill jag också utveckla mig själv. Jag vill gå en kurs i London. Därför undrar jag om någon vet var man kan söka bidrag för fortbildning?
15.08.2014 kl. 14:42

Den årliga gangsterbilden.

 

10.08.2014 kl. 17:53

Det tar sig.

Det tar sig sa pyromanen. Torpet ser nästan ut som ett hem nu skulle jag vilja påstå :) Fiilisen är i allafall på topp efter att jag i mitt anletes svett sydde kapporna till skåpen i går i +35 grader.

Hon Pippi är min största inspirationskälla. Och precis som på Villa Villekulla så får man på Katthulta sova med fötterna på kudden om man så vill:) Och golvet skall förstås tvättas med rotborstar på fötterna. I den murkna stammen ute på gården skall jag dessutom gömma Mörbys egen sockerdricka nämligen fläderblomssaft...alla måsten är som bortblåsta här.

Något år sen körde jag all in på gudsonens födiskalas.

25.07.2014 kl. 12:54

Vad ska man göra på semestern?

Försökte skapa lite sommarfiilis här genom att besöka den närliggande playan. Lyckades stundvis men sen vandrade mina tankar i väg igen. Får liksom inte riktigt tag på denna sommar. Jag vet liksom inte vad jag ska göra med den. Mest sitter jag ensam och pysslar med något där hemma eller på torpet. Och visst det rensar hjärnan...men det skapar inte några speciella minnen tror jag...så om någon vill ta mig ut på äventyr så har jag lite semester kvar. Just nu skulle jag föredra någon hajk eller någon resa som innehåller fantastisk natur. Ja en vandring i Lappland till exempel. Eller en resa till Svalbard där mina föräldrar håller hus. Allt annat förutom stad, avgaser, trängsel, konsumtion och från topp till tå uppiffade människor intresserar.

19.07.2014 kl. 00:58

Sådant som skett på Katthulta.

Sommarvistelsen på Katthulta har varit över alla förväntningar. Så fort man kommer in på gården så faller lugnet över en och dåliga tankar, stress och misär ger sig vika. Katthulta har med andra ord riktigt bra vibes.

På Katthulta får man lära sig många nya saker. Man lär sig att identifiera växter och blommor. Man lär sig att oljelöslig färg inte är bra på vattenlöslig färg; att marken blir sur där det växer granar och att man skall kratta bort barren och kalka för att få det att växa igen. Man lär sig att besprutade åkrar har spår av besprutningsmaskinen och att man i ekologiska odlingar kan syna tistlar. Man lär sig att pioner blommar väldigt kraftigt men kort period. Att potatisar tar minst två månader att växa och att kossorna muuar om man börjar prata med dem. För att inte tala om hur spännande det är att vara bilägare när bilen inte startar. I dag har Putte-bildoktorn varit och tittat på Lily och då fick jag lära mig en hel del om startmotorer och soleoider. Allt måste man tydligen kunna här i världen för att klara sig. 

Här om veckan fick jag lurat hit lite gratis arbetskraft. E sandpapprade tak som aldrig förr och tur var det, för kökets tak var inte väldans roligt att fixa. 

Till slut blev jag så le på detta evighetsprojekt så jag slängde upp färgen i taket och på väggarna i racer fart.

Dock pauskaffet i hängmattan inte att förglömma.

Sen återstod endast att beundra härligheten. Minns ni hur det såg ut från början?

(April 2014)

...och beundrat har jag gjort. Alltså den lyckan då man slutfört något med sina egna små händer...

Efter allt svett och slit blev det ett dopp i Pojoviken. Och sen hittade vi kajakerna och tog oss en runda på Mörbyhavet. Här blev det plötsligt sommar tänkte jag.

En annan kväll tog vi ett nakendopp i Grabbskog. Vattnet var så varmt och skönt så jag kunde bara inte låta bli att hoppa i.

Nysimmad och harmonisk tog vi en promenad ner till kohagen för att se att allt var i sin ordning. 

Nästa dag tog jag tag i att röja vägen till jordkällaren och piffa upp terassplatsen. Passade på att jämna ut marken lite och gjorde terassplaner för framtiden. Bordsduken hittade jag på röda korsets loppis.

Så här såg det ut på terassplatsen tidigare i år.

Gult och rosa är definitivt den mest inspirerande färgkombinationen just nu.

Sommarföda. Smakade på egna potatisar också men de va inte riktigt tillvuxna ännu, så jag får ge dem en vecka eller så. Och förresten det här med gasspis är något väldigt lyxigt efter att jag kokat kaffet på vedspisen hela våren.

Så, så ter sig livet på Katthulta. Nu inväntar jag att Lily skall sluta hosta och få en ny såndärn soleoid som tillför ström till startmotorn. Sen skall jag frakta köksoffan och köksskåpet till torpet till min stora glädje.

Hej så länge!

 

14.07.2014 kl. 20:57

Nu är hon gift.

Så blev hon gift till slut. Mitt radar par sedan sjuan i högstadiet. Och vilken fantastiskt bröllop det blev. Jubel och skratt i kyrkan, tårar vid talen, mätta och glada magar vid middagen och fullständigt ös på dansgolvet när bändet Spruce steg upp på scen. Nu är jag minst sagt trött men väldigt lycklig.

29.06.2014 kl. 19:50

Dagens office.

Så här kan det också se ut på mitt jobb...

26.06.2014 kl. 20:40

Fälla träd.

Om ni tror att jag bara lever loppan på Katthulta så kommer här ett bild som bevisar motsatsen. Jag ville ha ner detta träd med rötter och allt och så blev det...med bara händerna :)

 

23.06.2014 kl. 00:36

Meet Lily!

Det händer så sjukt mycket hela tiden så jag hänger inte riktigt med mera men mitt i allt det andra så tog jag mig tiden att fixa mitt hår i skick. Fick inte tid till min egna frissa så måste ta en annan, och det blev inte så bra som jag hade hoppats men det är endå skönt att ha lite pli på håret igen. 

Det skulle bli ljusare. Ljusbrunt med koppartoning. Men nu blev det inte så ljust. Vi får hoppas att solen bleker det med tiden så det blir lite mer somrigt.

Ja, och sen köpte jag min första bil. Det blev en vit Renault. Säg hej till Lily!

15.06.2014 kl. 13:32

 

 
Kontakta mig via
julia (at) dokista.fi

 


 

 

Senaste kommentarer